Митрополит Епифаний беше днес официално бе обявен за водач на Украинската

...
Митрополит Епифаний беше днес официално бе обявен за водач на Украинската
Коментари Харесай

Митрополит Епифаний беше обявен за водач на Украинската църква

Митрополит Епифаний беше през днешния ден публично бе разгласен за лидер на Украинската черква. Той прикани за единение на всички православни християни и изрази вяра, че украинската черква ще получи статут на патриаршия.

Епифаний през днешния ден взе участие в божествена света литургия, по време на която се състоя интронизацията му. Церемонията беше в катедралата " Света София " в Киев, написа novini.bg.

На литургията участва президентът на Украйна Петро Порошенко и някогашният премиер Юлия Тимошенко.

Епифаний увери, че украинската черква ще остане отворена за разговор с останалите християнски църкви и религиозни организации както в Украйна, по този начин и зад граница.

Преди месец на събор Украйна избра Епифаний за началник на новата си национална черква, отбелязвайки историческо разединение от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна. Украинската православна черква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а водачите на Украйна считат, че църковната самостоятелност е жизненоважна за справяне с съветската интервенция в страната.

Отделянето на украинската черква и признаването ѝ от Вселенския патриарх Вартоломей стана на фона на извънредно неприятните връзки с Русия - изострени до прекаленост след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 година и въведеното от Украйна военно състояние през ноември, откакто Русия плени три нейни военни кораба в Керченския пролив на 25 ноември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР